Menu Zamknij

HACCP w praktyce – żywienie zbiorowe zamknięte

Data kursu/szkolenia: LUTY 2019

Opis kursu/szkolenia:

  1. Odbiorcy szkolenia:osoby pracujące w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego, tj. w placówkach oświatowych: żłobki, przedszkola, szkoły oraz innych ośrodkach (domy spokojnej starości, domy dziecka, ośrodki wypoczynkowe, sanatoria itp.)
  2. Cel szkolenia: przekazanie praktycznych aspektów wdrażania zasad systemu bezpieczeństwa żywności, zasad systemu HACCP, wymagań w zakresie sposobu żywienia w placówkach oświatowych i dobrych praktyk w żywieniu zbiorowym zamkniętym.
  3.  Program szkolenia (8 godz.):
  • Program warunków wstępnych – zasady GHP/GMP jako podstawa zapobiegania zanieczyszczeniom środków spożywczych.
  • Wymagania zdrowotne dla osób zatrudnionych w procesie produkcji i w obrocie żywnością.
  • Wymagania w zakresie sposobu żywienia w placówkach oświatowych zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn. 26.07.2016 r.  
  • Pest control – zabezpieczenie zakładu przed szkodnikami
  • System HACCP – informacje podstawowe
  • 12 etapów wdrażania systemu HACCP
  • Wyznaczanie i monitoring krytycznych punktów kontroli
  • Informacje praktyczne przy opracowywaniu dokumentacji systemu HACCP.
  1. Prowadzący szkolenie: Robert Sikora (audytor systemu HACCP, specjalista z zakresu bezpieczeństwa, higieny żywności i jakości w łańcuchu żywnościowym, kierownik sekcji Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku w PSSE w Płocku)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *