Data kursu/szkolenia: LUTY 2019
Opis kursu/szkolenia:
- Odbiorcy szkolenia:osoby pracujące w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego, tj. w placówkach oświatowych: żłobki, przedszkola, szkoły oraz innych ośrodkach (domy spokojnej starości, domy dziecka, ośrodki wypoczynkowe, sanatoria itp.)
- Cel szkolenia: przekazanie praktycznych aspektów wdrażania zasad systemu bezpieczeństwa żywności, zasad systemu HACCP, wymagań w zakresie sposobu żywienia w placówkach oświatowych i dobrych praktyk w żywieniu zbiorowym zamkniętym.
- Program szkolenia (8 godz.):
- Program warunków wstępnych – zasady GHP/GMP jako podstawa zapobiegania zanieczyszczeniom środków spożywczych.
- Wymagania zdrowotne dla osób zatrudnionych w procesie produkcji i w obrocie żywnością.
- Wymagania w zakresie sposobu żywienia w placówkach oświatowych zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn. 26.07.2016 r.
- Pest control – zabezpieczenie zakładu przed szkodnikami
- System HACCP – informacje podstawowe
- 12 etapów wdrażania systemu HACCP
- Wyznaczanie i monitoring krytycznych punktów kontroli
- Informacje praktyczne przy opracowywaniu dokumentacji systemu HACCP.
- Prowadzący szkolenie: Robert Sikora (audytor systemu HACCP, specjalista z zakresu bezpieczeństwa, higieny żywności i jakości w łańcuchu żywnościowym, kierownik sekcji Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku w PSSE w Płocku)